Speelstukjes

Eenvoudige speelstukjesNoten

Hier vind je een bonte verzameling bekende liedjes uit allerlei stijlen en soorten muziek. Om de speelbaarheid te vergroten is hier en daar het ritme of de melodie iets vereenvoudigd. De meeste popliedjes staan niet in de originele toonsoort om het gebruik van veel mollen of kruizen te voorkomen. Ook gaat het meestal alleen om het refreintje van deze liedjes.

Notenschrift en Tabs
Omdat veel beginnende gitaristen met tabs leren spelen zijn de liedjes niet alleen in notenschrift genoteerd, maar ook in gitaar- en ukeleletabs. Natuurlijk kunnen de liedjes gespeeld worden door alle melodie instrumenten die in de g-sleutel lezen.

Tutorials voor toetsinstrumenten
Door met, bijvoorbeeld, je mobiele telefoon een scan te maken van de qr-code die onder aan iedere bladzijde staat word je automatisch naar een speelvoorbeeld (tutorial) van het betreffende liedje gestuurd. Je kunt daarna heel handig je mobieltje op je keyboard leggen en meespelen. Wanneer bij een liedje twee codes vermeld staan leidt de rechtse code naar het liedje in een langzamer oefentempo. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een Youtube-filmpje in een langzamer of sneller tempo af te spelen. Daarom zijn de meest recente liedjes niet meer in een apart oefentempo weergegeven!
Een gratis qr-code scanner kun je hier vinden voor Apple en hier voor Androïd.

Met en zonder notennamen
De liedjes zijn in twee versies beschikbaar: met en zonder notennamen. De versie met notennamen is vooral bedoeld voor iedereen die het leuk vindt om af en toe een bekend liedje te spelen. Heb je les of wil je het notenschrift onder de knie krijgen, dan kun je het beste voor de versie zonder notennamen kiezen. In het begin vind je het misschien nog moeilijk, maar je zult merken dat hoe langer je bezig bent, hoe sneller je het leert!